Zoektocht op de sociale media

Geschreven door: Margreet Krottje

We zoeken heel wat af. Iedereen lijkt antwoorden te zoeken. Op welke vragen precies?

In de basis zoeken we voldoening, tevredenheid en vooral antwoorden op de vragen ‘wie ben ik?’ en ‘ben ik oké?’. We zijn van onszelf weggeraakt en zoeken allemaal uiteindelijk onszelf. We zoeken overal en zijn daardoor constant onrustig. Want aan de oppervlakte zoeken we onze voldoening in meer vakantie, interessante carrières, boeiende levens en alles heel goed doen want dan hebben we het idee dat we oké zijn zoals we zijn.

We zoeken op de verkeerde plek: buiten onszelf in plaats van in onszelf.

Dat harde werken is helemaal niet nodig. We zijn in de basis bijna allemaal oké, maar dat voelen we niet meer. We zijn aan het presteren en bewijzen geslagen omdat we denken dat oké zijn aan heel veel voorwaarden moet voldoen. Niets is minder waar, ons oké zijn, ligt gewoon in onszelf opgeslagen en als we daarop kunnen varen, hoeven we niet zo te zoeken.

En dan komt er rust…

Dan hoef je niet alles te volgen, maar we hoeven vooral niet allemaal van alles meer te roepen over hoe we het goed zien, dat we het goed doen. Dan DOEN we het gewoon. Door de sociale media en ons zoekgedrag wordt er veel gepraat en gezegd. Prachtig mooie uitspraken als ‘je hart volgen’. Dat blijft vaak hangen in alleen woorden, maar écht oprecht ons hart volgen, is nog behoorlijk moeilijk in deze maatschappij.

Ik kom het nu tegen. Ik wil mijn inzichten graag delen.

Wat kom ik tegen?

Ik wil mensen laten weten dat ik graag iets wil vertellen via boekjes. En dus is sociale media een handige route, gevoelsmatig een beetje de enige route. Een advertentie in de krant is niet zo van nu. En ik kom van alles in mezelf tegen; onrust, alert moeten zijn, stress, alles bij moeten houden voor mijn gevoel. Daardoor voel ik me opgejaagd, onrustig en ik ben druk in mijn hoofd.

Hoe nu verder?

Dat weet ik nog niet, ik zit midden in dit proces en dit is waar ik ben, ik verwachtte dit, maar ook dat waren gewoon woorden. Nu ik erin zit, doet het van alles met me en kan ik alleen stapsgewijs mijn antwoorden vinden. Ik heb tijdens het schrijven ontdekt dat dat ook een mooi proces is, ik leer heel veel over mezelf en ontdek heel veel, krijg ook steeds helderder wat ik wil vertellen.

En eigenlijk is dat maar 1 ding:

Alles wat we zoeken zit in onszelf en daarmee moeten we terug naar onszelf.

Wat zou dat een rust geven!

Persoonlijk zet ik mijn ontdekkingstocht in de sociale media voort, ik leef ook in deze maatschappij en moet me ermee verhouden. Misschien kan ik er een beetje vriendjes mee worden…

En eerlijk, die paar persoonlijke ontmoetingen maken al veel goed.

Wordt vervolgd.

Meer Mens in de GGZ, een pleidooi aan mijn collega's

Terug naar onszelf, gewoon en in verbinding. Weg van protocollen, controle en gestandaardiseerd. Gewoon weer als mens, op ons mooist!

Bestel het boek
€17,50incl. 9% BTW