Over leven in het nu; Waar gaat het eigenlijk over?

Geschreven door: Margreet Krottje

Over leven in het nu gaat over het leven in onze huidige maatschappij en vooral over hoe we zijn gaan overleven. Want dat is wat we veelal doen.

Wat is overleven?

Bij overleven sluiten we ons af van ons gevoel en gaan we vooral vanuit ons hoofd leven. Je kunt denken dat dat prima is, maar er kleven een aantal nadelen aan. Alles begint namelijk bij voelen. Vanuit je gevoel krijg je de hele dag informatie over wie je bent, hoe het gaat, wat dingen met je doen en wat je nodig hebt. En dat is belangrijke informatie! Met die informatie heb je de hele dag helder wie je bent en welke keuzes daarbij kloppen.

Waarom zijn we dan gaan overleven?

Overleven staat tegenover trouw zijn aan jezelf. En dat is precies de reden waarom we zijn gaan overleven. Trouw zijn aan jezelf betekent dat je eerlijk moet zijn over wie je bent. En dat willen we niet. We willen zo graag dat alles maakbaar is, dat dingen zijn zoals we ze bedenken. In het overleven dat we doen, leven we in de illusie dat we alles naar onze hand kunnen zetten en dat alles mogelijk is. Dat willen we echt héél graag. Want hoe mooi zou dat zijn als alles kan en dat je alles kunt hebben wat je wilt. Ondanks dat de realiteit ons regelmatig laat zien dat het niet zo is, willen we dit toch graag geloven.

We zijn op zoek

In dit overleven lopen we steeds tegen dingen aan; burn-out, angst, een ontevreden gevoel en ergens diep van binnen ook het gevoel dat er iets niet klopt. Dus zijn we op zoek naar antwoorden, maar vooral ook oplossingen. Ook in dit zoeken willen we graag dat we het even op kunnen lossen en weer verder kunnen gaan waar we gebleven waren. Daarmee zijn we in de oppervlakte gaan zoeken en vinden we het maar steeds niet. Waar zoeken we bijvoorbeeld? In yoga, mediteren, gezond leven, fanatiek sporten, opleidingen, reizen, die grote auto, dat geldbedrag, carrière en alles waarvan we denken dat het ons rustig, gelukkig of tevreden kan maken. En het werkt niet écht.

Waarom werkt het niet écht?

Deze antwoorden blijven vooral aan de oppervlakte, we blijven in de vorm hangen en de intentie ontbreekt. We willen iets oplossen, ons beter en rustiger voelen, maar krijgen het niet goed voor elkaar. Als je bijvoorbeeld naar yoga gaat met de hoop dat je je daardoor gelukkiger of rustiger gaat voelen, werkt het alleen als je het hele plaatje wat daarbij hoort meeneemt; terug naar jezelf, in de ontspanning, je bewust worden van je lichaam en wat het je vertelt en oké zijn met jezelf. En daar gaat het vaak mis, soms moet yoga even tussendoor in toch al een druk schema, maar heel vaak wordt yoga ook een prestatie en een doel op zich en dan schiet het juist zijn doel voorbij.

We denken te smal

We leven in een maatschappij waar doelen stellen en behalen erg belangrijk wordt gevonden en daar treedt een versmalling op in ons menszijn. We worden doelgericht en kijken vooral vooruit, zijn alleen bezig met het eindpunt recht voor ons. Daardoor missen we heel veel onderweg. Het bekende het proces is belangrijker dan het doel is namelijk zo ontzettend waar! We zijn alleen niet bezig met dat proces, maar met het einddoel, het resultaat. Echte voldoening blijft helaas uit en in veel gevallen staat ook meteen het volgende doel weer klaar. Terwijl in het proces ruimte is voor jezelf leren kennen, je ontwikkelen als mens en daarvan genieten en voldaan in zijn. Juist dát missen we dus. En dan begint het grote zoeken naar die voldoening.

Alles wat we zoeken zit in onszelf

We zijn dus buiten onszelf gaan zoeken naar iets wat in onszelf ligt. En waarom? Omdat we het niet eens zijn met wat we in onszelf vinden, we willen graag mooier, beter, sterker, leuker en slimmer zijn dan we zijn. Als we buiten onszelf zoeken, leven we in de illusie dat dit te vinden is. Als we naar binnen kijken, moeten we erkennen dat we gewoon zijn wie we zijn. Juist dat vinden we zo moeilijk. Terwijl we zulke prachtige wezens zijn!

Met buiten onszelf kijken, blijven we maar zoeken, presteren en vaak met het onbevredigde gevoel zitten. Dat is waarom we steeds vaker op vakantie willen, beter willen presteren, bootcamp en ga zo maar door.

Een klein voorbeeld; wandelen was vroeger gewoon fijn, genieten van je ene voet voor de andere zetten, de zon op je gezicht, leuke plekjes ontdekken en een goed gesprek. In het leven van nu moeten we stappen tellen, calorieën verbranden, posten hoe goed we het doen en steeds grotere prestaties leveren. Oh, ja, en het moet wel iedere dag want dat is gezond.

Dus genieten van binnenuit is er bijna niet meer bij. En dat is waar deze website over gaat:

Terug naar onszelf omdat daar alles ligt wat we zoeken.

Voorwaarde is dat we het eens kunnen zijn met de realiteit. Als je dat kunt, kun je meebewegen met wat het leven je brengt en is het leven prachtig.

Ik hoop je mee te nemen terug naar jezelf, omdat het daar fijn is en je je eigen rijkdom vindt. Iets waardevollers bestaat er niet!

Ben je op zoek naar meer verdieping en antwoorden?

Overleven in het nu is een serie boekjes over alle vormen van overleven die we in onze huidige maatschappij tegenkomen.

We zijn op zoek: Hoe kunnen we dingen anders doen? En vooral: Hoe worden we vrijer en meer onszelf?

Naar de boekwinkel