'Het is wat het is'. Dat klinkt simpel en logisch, toch is dit voor velen van ons een enorme valkuil. We willen zó graag dat alles anders en maakbaar is. Margreet Krottje

Wie ben ik?

Ik groeide op in een gezin met een dominante vader en een moeder die daar niet tegenop kon en ik was boos. Boos dat mijn vader deed wat hij deed en boos dat mijn moeder niet wegging. Al op mijn 6e vroeg ik of ze niet konden scheiden. Het heeft nog zo’n 15 jaar geduurd voor mijn moeder weg durfde te gaan. Als kind begreep ik niet waarom ze bleef, nu begrijp ik als geen ander hoe ingewikkeld een relatie kan zijn en waarom mensen niet zo makkelijk weg gaan.

Mijn reis

Mijn reis begon in ons gezin en in ons dorp. Ik ontdekte daar dat er heel veel niet klopte. Daar begon ook mijn zoektocht naar het leven: hoe werkt het, wat is de bedoeling, wat is mijn weg. Ook al was dat grotendeels onbewust. Dus ik ging op reis om te ontdekken waar het wel klopte. Dat begon in Amerika, ging langs Turkije, Zuid-Amerika, Zwitserland en uiteindelijk weer naar huis. Ik vond nergens een plek waar het klopte, dat kon ook niet omdat het nergens klopt.

Ik ontdekte 3 waardevolle dingen:

  1. Overal waar mensen samen zijn met hun eigen angsten, onkunde, belangen en eigenaardigheden kan het niet kloppen en alleen maar soepel verlopen.
  2. Overal zijn goede mensen, mensen die bereid zijn om te vertrouwen en te helpen.
  3. Maar vooral: Als het rustig is bij mij van binnen, klopt het daar wel en kan ik met heel veel lastige dingen in het leven omgaan.

Mijn rijkdom

Met dit vertrouwen en met die liefde kan ik mijn werk goed doen en valt het me ook niet zwaar, ondanks dat ik vaak mensen met stevige problematiek in de praktijk krijg. Mijn werk is daarmee ook mijn grote liefde, waar ik op mijn best ben en ten volle mag en kan zijn wie ik ben. Ik denk dat mijn cliënten het beste van mij te zien krijgen. Zij stellen zich open en laten me toe en dan mag ik dichtbij komen en ze meenemen op hun zoektocht. Het ontroert me regelmatig om daar deel van te mogen uitmaken, om iemand te zien groeien en te merken dat ik zoiets waardevols voor ze kan doen. Dat is mijn grootste rijkdom.

Lees mijn blog

Over leven in het nu;
Over het leven en onszelf.

Over leven in het nu is een serie boekjes over alle vormen van overleven die we in onze huidige maatschappij tegenkomen.

We zijn op zoek: Hoe kunnen we dingen anders doen? En vooral: Hoe worden we vrijer en meer onszelf?

Naar de boekwinkel