‘Ik kan niet eens douchen zonder te bedenken of ik het wel goed doe!’

Geschreven door: Margreet Krottje

‘Ga maar lekker douchen of met een kruikje op de bank liggen en probeer maar te ontspannen’ was het huiswerk van Simone. Huiswerk dat trouwens veel van mijn cliënten meekrijgen. De meeste kunnen helemaal niet meer ontspannen.

Toen ik de volgende sessie vroeg hoe het gegaan was, was Simone in tranen. Ze had het waarschijnlijk niet goed gedaan want ze kon alleen maar denken of ze het wel goed deed. Ontspannen lukte maar amper omdat ze niet wist of ze het goed deed. Hoe moest ze dit goed doen? Ze wist niet hoe het moest. Dit besef maakte zo verdrietig. ‘Zelfs douchen kan ik niet zonder me dat af te vragen.’

Daarmee had ze het hartstikke goed gedaan. De vraag was om te ontspannen. En in die ontspanning wordt zichtbaar wat ons in de weg zit. In het geval van Simone was er heel veel angst. Angst of ze het wel goed doet. En die komt voort uit niet weten wie ze is en of ze wel oké is. De behoefte om het dan allemaal goed te doen, geeft geruststelling. Als ik alles goed doe, ben ik waarschijnlijk oké.

Simone is niet de enige die hierin vastloopt. Doordat we steeds meer uit contact zijn met onszelf, weten we steeds minder goed wie we zijn. We kunnen niet terugvallen op ons gevoel. Niet terugvallen op een innerlijk besef. En dan zoeken we het buiten onszelf. We zoeken bevestiging, gaan pleasen en doen alles om maar te horen dat het goed is. En daarmee hopen we te horen dat we oké zijn.

Wanneer zijn we oké?

Oké zijn gaat helemaal niet over wat je allemaal kunt of dat je fouten maakt. Oké zijn gaat alleen over de kern; zit je hart op de goede plek en kloppen je intenties? Als dat goed zit, ben je oké.

Oké zijn gaat alleen over de kern; zit je hart op de goede plek en kloppen je intenties? Als dat goed zit, ben je oké.

Is het zo gemakkelijk?

Ja en nee, zo gemakkelijk is het ergens wel. De meeste mensen hebben hun hart op de goede plek zitten. Maar dan komt het; volgen we ons hart ook? Of worden we aangejaagd door bijvoorbeeld angst? Door willen presteren en bewijzen en zijn we daardoor in de oppervlakte gaan leven? Helaas geldt dit inderdaad voor heel veel mensen. Doordat we uit contact zijn met ons gevoel en veel vanuit ons hoofd zijn gaan doen, zijn we uit contact geraakt met onszelf. En juist in onszelf en ons gevoel ligt heel veel informatie opgeslagen. Van binnen weten we precies wie we zijn, wat ons goed doet en wat we kunnen.

Hoe moet het als we dat niet meer kunnen horen?

Dan hebben we dus constant vragen zoals Simone die ook heeft, ‘doe ik het wel goed?’. Vragen die bang en onzeker maken want wanneer doe je iets goed? Er is geen ‘algemeen goed’, behalve dan de realiteit, die is gewoon wat het is. Naast realiteit hebben we antwoorden die voor onszelf kloppen en die zijn natuurlijk voor iedereen anders.

Dus om te ontdekken wie je bent en of je oké bent, moet je terug naar jezelf, naar binnen. Dat begint bij rust, stilstaan, ontspannen en dan voelen wat er speelt. Dat zijn meteen je antwoorden. Antwoorden die niet gaan over goed, maar gewoon over wat er is. Ik ben verdrietig bijvoorbeeld. Zonder waardeoordeel, gewoon omdat je verdrietig bent. Als je daar akkoord mee kunt gaan, komt ook ruimte om te kijken wat je dan nodig hebt; troost, rust, tranen, een kopje thee. Dat is dan je eerste stap terug naar jezelf.

Dus om te ontdekken wie je bent en of je oké bent, moet je terug naar jezelf, naar binnen. Dat begint bij rust, stilstaan, ontspannen en dan voelen wat er speelt.

Ik wil niet

De crux zit hier in ja zeggen tegen wat zich meldt en dat als informatie zien. Als je deze gevoelens niet wilt of afkeurt, kunnen ze je ook niet vertellen wie je bent en wat je nodig hebt. Je bent het dan niet eens met de realiteit en dat ga je altijd verliezen. Met eigen niet kloppende denkbeelden kun je niets, behalve er in vastdraaien. Alleen met de realiteit kun je verder.

Ben je op zoek naar meer verdieping en antwoorden?

Overleven in het nu is een serie boekjes over alle vormen van overleven die we in onze huidige maatschappij tegenkomen.

We zijn op zoek: Hoe kunnen we dingen anders doen? En vooral: Hoe worden we vrijer en meer onszelf?

Naar de boekwinkel